Majdnem a Mészáros-féle MBH Bankhoz került az önkormányzat pénze

Mirkóczki Ádám polgármester előterjesztésében érkezett a testület elé a javaslat, miszerint az önkormányzat bankszámlavezetési szerződése 20 év után a Raiffeisen Bank helyett a frissen létrejött Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MBH Bankkal legyen megkötve, magyarul az egriek vagyonát mostantól a Mészáros bank kezelje.

Két évre a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Bankholding Nyrt-t bízná meg a számlavezetéssel a város Mirkóczki Ádám polgármester javaslatára.

E mellett jövőre egy milliárd forintos folyószámla hitelre is leszerződne a bankkal a polgármester!

Mirkóczki Ádám polgármester, korábban a Jobbik szóvivőjeként és az összellenzék támogatottjaként szerzett mandátumot.

Az előterjesztésről eredetileg zárt ülésen, a mai közgyűlés első napirendjeként tárgyalt volna a testület, de a képviselők végül a napirendet nyílt ülésre módosították. A vita során a képviselők legnagyobb aggálya azon kívül, hogy a polgármester ismét egyeztetés nélkül vitte végig a folyamatot az volt, hogy a pályáztatás szempontrendszere olyan elemeket is tartalmazott, melyek nem relevánsak az önkormányzat szempontjából, ellenben a versenyhivatali szabályozások tekintetében problémákat vetnek fel.

Ilyen például, hogy szempont volt az értékelésnél, hogy a meghívott bankok közül melyiknek magyar a tulajdonosi háttere, amely kritérium csakis a nyertesként kihozott MBH Bankra igaz. Ez és az ehhez hasonló szempontok miatt kívülről tekintve akár úgy is tűnhet, hogy a pályázat kifejezetten a Mészáros-féle bankra lett írva.

Végül elnapolták a kérdést

Bár a városvezetés a polgármester foggal-körömmel küzdött a határozati javaslat elfogadásáért – különösen érdekes volt az elvileg MSZP-tag Farkas Attila alpolgármester Mészáros Lőrinc bankjának érdekében elhangzott védő beszéde –, a testület végül egyhangú szavazás során úgy döntött, érvénytelenítik a jelenlegi pályázatot és egy újat írnak ki a lehető legrövidebb időn belül.

A DK is kockázatosnak tartja a szerződéskötést

A Demokratikus Koalíció egri szervezete sajtótájékoztatót tartott a városháza előtt csütörtökön délelőtt. Balázs Miklós, polgármesterjelölt úgy fogalmazott, a városvezetés módosítana egy szerződést, mely évek óta jól működik. Most a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Bankholding Nyrt-t bízná meg a számlavezetéssel.

Balla Péter választókerületi elnök és Balázs Miklós polgármesterjelölt. Fotó: DK Eger // Facebook

A kérdés az, miért olyan pályázatot írtak ki, amelynek csak egy bank felel meg. A másik kérdés, miért kell bankot cserélni.

– tette fel a kérdéseit a politikus jelölt, kiemelve, nagy kockázatot vállalna ezzel a szerződéskötéssel az önkormányzat. A legfontosabb szerinte a biztos, nyugodt pénzügyi háttér.

Ha a választók bizalmat szavaznak nekünk, arra törekszünk, hogy a pénzügyeket tisztességes, átlátható módon kezeljük majd.

– hangzott el.

Domán Dániel szerint ez egyértelmű eskütétel a polgármester részéről a Fidesz és a NER irányába. Szerinte ha az MBH feltételei jobbak, mint a Raiffeisené, akkor jó lenne tudni a részletekről, hogy miért is fontos hirtelen megszakítani az eddigi folyamatokat. A korábbi hajdúhegyi képviselőjelölt bejegyzése a témában alább olvasható: