Mirkóczki Ádám megpróbálta titokban átjátszani a Katona téri parkolóházat egy NER-közeli külsős cégnek

Tovább dagad a botrányos parkolóház-ügy, a polgármester eltűnt, az aljegyző tagad, a rendőrség hűtlen kezelés miatt indított nyomozást.

Korábban többször beszámoltunk a Katona téri parkolóház körül kialakult botrányos ügyről. A Közgyűlés által többször tárgyalt ügyben felmerülő számos gyanús kérdés kapcsán a testület még tavaly rendelt el vizsgálatot, mellyel a Városgazdálkodási Bizottságot bízta meg. A bizottság azóta többször is ülésezett és számos pikáns információ látott azóta napvilágot. Ezekről ITT és ITT írtunk részletesen. A Városgazdálkodási Bizottság tegnap reggel ismét ülésezett és újfent napirenden volt a botrányos téma, de ezúttal az is kiderült, hogy

az ügyben már a rendőrség is nyomozást indított különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanújával.

A birtokunkba került feljelentés és egyéb iratok szerint a polgármester azon magatartását kifogásolják, hogy a parkolóházra vonatkozó 6 éves bérleti szerződés 2020. április 22-i lejárta után nem rendezte a kialakult helyzetet, noha erre minden lehetősége megvolt. Sem a megvételről, sem a tovább bérlésről, sem pedig a pályázat kiírásáról nem gondoskodott. Ez azt eredményezte, hogy az Önkormányzat nem tudta megvásárolni a fix 426 millió forintos vételáron azt a Parkolóházat, amelynek az értékét egy 2020. szeptemberi polgármesteri előterjesztés is 780 millió forintra taksálta. A gyanú szerint így akár több száz millió forintos kár is érhette az önkormányzatot.

Időközben pedig az is kiderült, hogy a polgármester 2020. májusában saját hatáskörben eljárva, mindenféle felhatalmazás nélkül átadta a megvétel lehetőségét egy bizonyos Wrábel Zsolt érdekeltségébe tartozó Estosus Kft-nek, ám azt azóta sem tudni, hogy mi alapján választotta ki Mirkóczki Ádám ezt a céget. Jelenleg semmilyen versenyeztetésről szóló információ nem áll rendelkezésre, így felmerül a gyanú, hogy az nem is volt.

A Katona téri parkolóház bejárata. Fotó: Heol

Mirkóczki Ádám polgármester ismét nem jelent meg, a bizottság tagjai csak Spisák György aljegyzőt kérdezhették

A bizottság keddi ülésén a tagok legfontosabb kérdése az volt, hogy mi alapján került 2020-ban az Estosus Kft. részére átengedésre a parkolóház megvásárlásának joga. Az aljegyző a kérdésre cáfolta a sajtóban megjelent híreket és tagadta, hogy a polgármester bárkit is meghatalmazott volna az önkormányzat helyett történő megvételre.

Ekkor azonban a bizottság tagjai szembesítették Spisák György aljegyzőt azzal a ténnyel, hogy bár a polgármester továbbra sem adta át a bizottságnak az ügyben folytatott hivatalos levelezését, az Agria Parkoló Kft. tulajdonosa egyes leveleket már megküldött a bizottság kérésére. Így rendelkezésre áll a vizsgálati anyagban az a konkrét levél is, amely 2020. május 20-án kelt, és amelyben

a polgármester arról tájékoztatja a parkolóház tulajdonosát, hogy „az ingatlan vevőjeként Estotus Invest Korlátolt Felelősségű Társaságot jelöli ki.” A levél arra is utal, hogy az adásvétel megtörténte után az Önkormányzat visszabérelné a cégtől a kijátszott parkolóházat, méghozzá nem kevesebb, mint 15 évre (!).

További érdekesség, hogy ezt a levelet éppen az a Spisák György aljegyző továbbította e-mailben a tulajdonosnak, aki most a Bizottság előtt kategorikusan tagadta, hogy ilyen kijelölésre sor került volna.

Mint ismeretes, a napokban egy országos ellenzéki hírportál, a Pesti Bulvár ír először az eset hátteréről. Érdekesség, hogy a Pesti Bulvár előtt néhány héttel még a Hírklikk néven futó, szintén országos ügyekkel foglalkozó, ellenzéki kötődésű hírportál is írt az ügyről, ám az a cikk rejtélyes módon alig fél napig volt elérhető a portálon, majd hirtelen eltűnt a felületről. Hogy miért, pontosan nem tudni.

Mirkóczki Ádám polgármester gondterhelt. Fotó: Eger Város Hivatalos oldala.

A Pesti Bulvár cikke azt írja, Mirkóczki Ádám a megválasztását követően rögtön üzleti lehetőséget látott a parkolóház épületében és 2020-ban teljes titokban tárgyalt a parkolóház eladásáról az Estosus Invest Kft-vel és annak tulajdonosával, Wrábel Zsolttal.

A Wrábel által vezetett cég alig pár héttel korábban került csak bejegyzésre a cégbíróságon, mint ahogy lejárt volna a parkolóház üzemeltetési időszaka, illetve a bérlőkijelölési jog.

Wrábel Zsolt korábban a Jászai Gellérthez köthető SCD-csoportban volt érdekelt, valamint felügyelőbizottsági és szövetkezeti tag volt abban a – már bedőlt – ESZOSZ szociális szövetkezetben, amely hátrányos helyzetű foglalkoztatottakat vert át, és 2,9 milliárd Ft uniós pénzzel volt felhizlalva. Wrábel jelenleg 27 cégben érintett, mint vezető, ezek jelentős része már felszámolás alatt áll.

Az írás szerint a parkolóház „átjátszásának” másik fontos szereplője Spisák György polgármesteri kabinetvezető volt, akit korábban okirat-hamisításért jogerősen elítéltek, és akinek a tudta nélkül semmi nem történhetett az elmúlt években a Városházán. Az aljegyző meghallgatása során többször is kiderült, hogy hazudott a képviselőknek és tart vissza információkat, akadályozza a bizottság által kért intézkedések végrehajtását és további dokumentumok rendelkezésre bocsátását a testület számára.

Spisák György aljegyző-kabinetvezető a Közgyűlés egy ülésén. Fotó: Mihály Péter // Egri Válasz

Az ügylet azóta persze kútba esett, Mirkóczki Ádám polgármester már inkább csak eltussolni próbálja a történteket. Ezt erősíti meg az is, hogy sorozatosan nem jelent meg a Bizottság ülésein és a neki feltett kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni, valamint az ügyben folytatott levelezését sem volt hajlandó átadni a hivatalos vizsgálatot folytató bizottságnak.

Ez persze nem jelenti, hogy le is tett(ek) volna a parkolóház kijátszásának tervéről, egy esetleges júniusi választási győzelem ugyanis új lendületet adhat majd a parkolóház átjátszásának, és a közpénzből finanszírozott, 15 évre szóló visszabérlésének.

Hogy a mostanáig napvilágra került részletek közt milyen egyéb pikáns és megbotránkoztató „húzásokra” derült még fény, és ezekben hogyan vált érintetté több Mirkóczki-közeli városi tisztviselő, arról cikksorozatunk következő részében részletesen beszámolunk majd.