Szent Flórián előtt tisztelegtek

Szent Flóriánra, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjére emlékezve ünnepélyes állománygyűlést tartott a Heves vármegyei katasztrófavédelem az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen.

A rendezvény a Himnusz hangjaival vette kezdetét, melyet a hivatásosok tisztelegve hallgattak végig. Ezt követően Dr. Ungvári Tamás, Dr. Papp Kálmán „A legszebb hivatás” című versét adta elő. Ezt Gombás Gábor tűzoltó alezredes, megbízott tűzoltósági főfelügyelő beszéde követte. Az alezredes visszatekintett Szent Flórián történetére, illetve megköszönte a hivatásosokon túl az önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltóságok, valamint az együttműködő szervezetek munkáját is.

A rendezvény következő mozzanatában Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, vármegyei igazgató hét tűzoltónak adott át elismerést, azt követően pedig két Európai Uniós projektek keretében beszerzett gépjármű kulcsait adta át. A MAN típusú tűzoltó autó Eger és térsége mentő- tűzvédelmét erősíti, a Volkswagen Amarok terepjáró pedig technikai eszközével – egy drónnal – a nagy kiterjedésű szabadtéri tüzeknél, nehezen megközelíthető helyeken történő mentésnél, illetve keresésnél fogja segíteni vármegyénk tűzoltóinak munkáját.

A kulcsok átvételét követően Buda Péter plébános imádságot mondott, majd a rendszerbeállítás előtt megszentelte és megáldotta a járműveket. A rendezvény utolsó mozzanataként a tűzoltók, majd a fertálymesterek is elhelyezték koszorújukat Szent Flórián szobra előtt.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székházában délelőtt, a Tűzoltóság napjára való megemlékezésen további négy kollégánk részesült elismerésben. 

Forrás és fotó: Heves VMKI