Üzembe helyezték az okoszebrát a Cifrakapu utcában

A Generali a Biztonságért Alapítvány 2023-ban közönségszavazást indított azzal a céllal, hogy egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá. Az alapítvány nyár közepén arra kérte az embereket, hogy egy 7-es listából szavazzák meg a szerintük legveszélyesebb gyalogosátkelőt, melyek mindegyike olyan városban található, ahol eddig még nem létesítettek okoszebrát.

A téma fontosságát az is mutatja, hogy a 7 város gyalogátkelőire mindössze 2 hét alatt közel 50 ezer szavazat érkezett.

A legtöbb voksot kapott helyszín végül Mohács lett, ám mivel a szavazáson Egerben a Cifrakapu utca 138. sz. alatti zebra is nagyon sok, 21.665 szavazatot kapott, a szoros eredményt figyelembe véve a Generali a Biztonságért Alapítvány a szavazás lezártával úgy döntött, hogy a második legtöbb szavazatot kapott zebrát is okoszebrává alakítja.

A SafeCross Okos Zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra, akik átkelését az út két szélén elhelyezett kamerák érzékelik.

Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos átmegy az úttesten, így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt.

Az egri okoszebra költsége 4,14 M Ft volt, melyet 100 %-ban a Generali a Biztonságért Alapítvány finanszírozott és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésével készült.

Forrás és fotó: Eger Város Hivatalos Oldala