Emlékeztető a szelektív amnéziában szenvedő Mirkóczki Ádám számára

A napokban jelent meg egy hangfelvétel a közösségi médiában amely futótűzként terjed azóta is, és amelyen Mirkóczki Ádám polgármester arról beszél, hogyan akadályozná meg, hogy a közérdekű adatigényléseket ki kelljen adniuk az igénylőnek. Egész pontosan a Lenkey-ház projekt kapcsán beszélt erről. Mirkóczki Ádám még a hangfelvétel megjelenésének napján az országos sajtó számára beismerte, ő hallható a felvételen, majd azzal kezdett védekezni, hogy ők bizony „az elmúlt négy és fél évben minden adatot, ami közérdekből nyilvános, kiadtak”. Ez nem igaz.

Na de akkor – mivel úgy fest a polgármesternek a renoméja mellett az emlékezőtehetsége is megcsorbult az elmúlt igen csak megterhelő évek során – segítünk kicsit emlékezni a témában. Vélemény.

Így dióhéjban összefoglalva a történteket akár az egész kerek is lehetne, ha a városvezető jó szokásához híven nem hazudott volna ismét egy óriásit. Azt állítja Mirkóczki Ádám, hogy ők minden közadatot kiadtak az elmúlt években. Tekintve, hogy szerkesztőségünk rendszeresen küldött kérdéseket a városházának, illetve adtunk be adatigényléseket az önkormányzathoz, pontosan tudjuk, hogy ez az állítás közel sincs az igazsághoz. Az a tény ugyanis, hogy minden adatigénylésünket hónapokkal húzták el – egész pontosan az igénylések kezeléséért felelős okirathamisító Spisák aljegyző-anyakönyvezető-szakértő-kabinetvezető úr –, majd ha ki is adták egyáltalán, akkor is hiányosan, kitakarva belőle fontos részeket, már önmagában cáfolja a polgármester szavait. És erre nekünk minden hivatalos bizonyítékunk megvan!

Ilyen volt például a Hivatal négy köztisztviselőjének bérezése, amit miután nem adott ki a polgármester a Nemzeti Adatvédelmi és Információsszabadság Hivatala eljárást is indított az önkormányzat ellen, kötelezve őket, hogy igenis adják ki az adatokat mert jogunk van látni. Ekkor a polgármester – feltehetően az aljegyző végtelenül bölcs javaslatára –, ahogyan a hangfelvételen is fogalmazott, „kicsontozta” az adatokat. És ez csupán egyetlen a számos példa közül, akad olyan adatigénylés amit a mai napig nem teljesített számunkra az aljegyző.

Csak plusz információként, hogy mi vár azokra a törvény szerint, akik, mint a polgármester is szándékosan tartanak vissza közérdekű adatokat:
BTK.

Közérdekű adattal visszaélés

§ (1) Aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével

a) közérdekű adatot az adatigénylő elől eltitkol, vagy azt követően, hogy a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezte, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A polgármester nem válogat, nem érted? Egységesen senkinek nem válaszol, akinek nem akar.

De nem muszáj csak a mi esetünket vizsgálni ebben a kérdésben, meg lehet nézni azt is, hogy az önkormányzat megválasztott képviselői kérdéseikre, segítségkérésükre hányszor kaptak választ.

  • Az egyéniben megválasztott képviselők számos esetben fordultak szóban kéréssel a polgármesterhez, de „egyik fülén be, a másikon ki”.
  • Ezután írásban kértek adatokat, információkat, ám ezekre a levelekre sem kapták választ szinte soha – néhány kivételtől eltekintve.
  • Ezt követően végül a képviselők a saját önkormányzatuktól – szégyen szemre! – hivatalos közérdekű adatigénylés útján próbáltak adatokat kapni, de választ ezekre sem kaptak, soha.

Itt tartunk most, eközben pedig a polgármester telehisztizi a sajtót, hogy ő bizony semmi rosszat nem tett, és egyébként is annak a k**va annyát aki szeretne rálátni nyilvános információkra, a közpénz felhasználására és az ő városvezetői tevékenységére. Meg hát Domán Dániel igénylése amúgy is neki „személyes ügy” – mint fogalmazott -, ezért „ha rajta múlik biztosan nem adja ki az adatokat” amikért már perbe is fogta a Vármúzeumot Domán. Nem gyanús ugye? Dehogynem. Sőt, leginkább szánalmas és pitiáner amit a polgármester művel, miközben nagy valószínűség szerint nem történik más, mint igyekszik a nyomait elfedni valamely roppant kínos ügylet kapcsán.

Talán Mirkóczki Ádám elfelejtette honnan jött, talán elfelejtette amikor még ő állt ezen az oldalon, azt viszont nagyon is megtanulta, hogy ha ő a diktátor, akkor az ő kezében a korbács. És ő bizony lengeti és nagyon tetszik neki!

A szelektív emlékezőtehetség szindrómája nem első alkalommal fordul elő a polgármester esetében, rendszeresen megfeledkezik számára kellemetlen, kínos vagy éppen negatívan ható történésekről, ügyekről, döntésekről de még emberekről, korábbi szövetségesekről is. Ami csak azért roppant kínos, mert ahogyan előbb vagy utóbb a közadatokat is ki kell adnia, úgy ezekkel az emberekkel és ügyekkel is szembe kell néznie. És bizony jelen helyzetben nagyon úgy tűnik, akadnak bőven olyan személyek, akik jobb szeretnék a városfalon kívül tudni Mirkóczki Ádámot – és ehhez feltehetően akad eszközük is bőven. A kérdés, mikor vetik be őket.