Számkóddal védett ajtó mögé zárkózott a polgármester a nyilatkozatot átadni szándékozó képviselők elől

Ma reggel rendkívüli sajtótájékoztató keretében a Városháza előtt gyűlt össze több közgyűlési képviselő és a helyi közélet néhány szereplője. A vegyes párt- és politikai színezetű képviselők a múlthéten kirobbant adatmanipulációs botrány kapcsán fejezték ki tiltakozásukat Mirkóczki Ádám polgármester módszereivel szemben, valamint egy közös nyilatkozatot szerettek volna átvetetni a városvezetővel ez ügyben, aki bár ez idő alatt mindvégig az irodájában tartózkodott, nem volt hajlandó kijönni onnan és átvenni a dokumentumot.

A napokban került ki egy hangfelvétel a közösségi médiába, amin az hallható, hogy Mirkóczki Ádám polgármester arról beszél zárt ajtók mögött, hogy miként kellene szerinte manipulálni a Hivatalhoz beérkező közérdekű adatigénylésekre kiadott válaszokat.

Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle vagy kicsontozom úgy, hogy tessék itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni.

– fogalmaz a hangfelvételen Mirkóczki Ádám polgármester, aki a hangfelvétel megjelenésének napján beismerte az országos sajtó számára, hogy valóban ő hallható a hangfelvételen, ám szerinte amit javasol nem általánosságban érti, hanem kifejezetten egy adatigénylővel, Domán Dániellel szemben, a képviselő- és polgármesterjelölt Domán ugyanis szerinte folyamatosan „csuklóztatja” a hivatal dolgozóit azzal, hogy közérdekű adatokat kér ki a Lenkey ház 500 milliós projektje kapcsán.

Mirkóczki Ádám polgármester. Fotó: Eger Város Hivatalos Oldala

A felvétel megjelenése után a polgármester intenzív ellenkommunikációba kezdett és elmondta, a hangfelvételt szerinte illegális módon készítették, emiatt feljelentést tesz, majd pénteken a sajtónak már azt nyilatkozta, hogy

poligráfos vizsgálatot akar végrehajtani a Hivatal dolgozóin.

Ez egy példátlan lépés, melyre a magyar önkormányzatiság történetében soha nem volt példa, valamint maga a cselekmény jogi szempontból – a beleegyező nyilatkozat ellenére is – törvénytelen.

A reggeli sajtótájékoztatón dr. Pápai Ákos polgármesterjelölt elmondta, példátlan mélypontot ért el a polgármester, és nagyon fontos leszögezni és kimondani, hogy

nem hangfelvétel botrány van, hanem adatmanipulációs botrány.

A delegáció, elől dr. Pápai Ákos a Városháza előtti sajtótájékoztatón.

Ennek apropóján a közgyűlés más-más politikai oldalhoz tartozó képviselői és a hozzájuk csatlakozó helyi közéleti szereplők, pártelnökök a sajtótájékoztató végeztével felmentek a Városháza Polgármesteri Titkárságára, hogy átadják a polgármesternek vagy a helyettesének az ügy kapcsán megfogalmazott nyilatkozatot, melyet minden csatlakozó aláírt.

A titkárságra felérve Spisák György aljegyző fogadta a delegációt, aki maga is érintett a nyilatkozat szövegezése szerint, majd a polgármester irodájához kísérte őket. Itt a hivatal egy köztisztviselője fogadta őket, aki azt a tájékoztatást adta a megjelentek számára, hogy Mirkóczki Ádám polgármester számkóddal zárt ajtó mögött az irodájában van éppen.

Kérték, hogy hívja ki két perc erejéig, amit bár a dolgozó meg is tett, bekopogott az irodába, de a polgármester hosszú percekig tartó várakozás után sem jött ki a szobájából.

A delegáció egy része a Polgármesteri Titkárságon.

Ezt követően a delegációt vezető dr. Pápai Ákos – miután a polgármester egyik helyettesét, Minczér Gábor vagy Farkas Attila alpolgármestereket, illetve sem az aljegyző Spisák Györgyöt nem találta sehol, illetve Földvári Győző önkormányzati biztos sem tudott a segítségére lenni –, ragasztószalaggal a polgármester irodájának az ajtajára rögzítette a nyilatkozatot majd megköszönve a dolgozó segítségét, távoztak az épületből.

Az utolsó védvonal, számkódos ajtó a polgármester által 2019-ben ígért és vállalt „nyitott városháza” jegyében.

Szerkesztőségünk jelen volt a sajtótájékoztatón, az egészről készült élő videót alább megtekinthetik.

Nyitóképünkön Mirkóczki Ádám polgármester a 2023. novemberi közgyűlésen, amikor szintén a könnyebb utat választva kivonult az ülésteremből az MVP pénzek elbukásáról szóló vita során.

Fotó: Szinok Gábor, képernyőkép, Eger Város Hivatalos oldala.