Ismét sikerült meghiúsítani a közbiztonság ügyének rendezését

Hosszú hetek óta húzódik Eger, és benne kifejezetten Felnémet városrész közbiztonságának ügye. A problémára Bódi Zsolt képviselő hívta fel a figyelmet, aki rendkívüli közgyűlést kezdeményezett az ügy megoldása érdekében, ám azt a polgármester egy nappal az ülés előtt lemondta azt. A dolog azóta csak még inkább bonyolódik és úgy tűnik a Városházán valakik mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy ne születhessen a lakosokat megnyugtató döntés az ügyben.

A leginkább Felnémetet és a Felsővárost érintő tarthatatlan közbiztonsági helyzet ügye nem újkeletű, a közelmúltban mi is többször írtunk már róla. Illegális szemétlerakás, betöréses lopások, garázdaság és droghasználat – hogy csak néhányat említsünk a város északi részén burjánzó különféle bűnelkövetési formák közül. A helyzet súlyosságát politikai oldalaktól függetlenül mindenki felismerte miután Bódi Zsolt, Felnémet-városrész önkormányzati képviselője erre felhívta a figyelmet. Szinte mindenki egyet is értett abban, hogy ezt a helyzetet rendezni szükséges.

Ezért is teljesen érthetetlen – pontosabban inkább felháborító -, hogy miért vet gátat folyamatosan a városvezetés, vagy a hozzájuk kötődő képviselők valamelyike annak, hogy egy rendkívüli közgyűlés keretében az Önkormányzat forrást csoportosíthasson a Rendőrség számára plusz járőrszolgálatok végzésére. Márpedig úgy tűnik, hogy valakik nagyon is abban érdekeltek, hogy ez a helyzet ne legyen rendezve. Lássuk sorban az eseményeket.

Nem értek rá rendezni az egriek biztonságát

Elsőként Bódi Zsolt képviselő további 4 képviselőtársával közösen kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, ahol egy, a városi rendkőrkapitánnyal egyeztetett előterjesztést vitt volna a testület elé. Ennek keretében pénzt csoportosítottak volna át a Rendőrség számára a képviselők, hogy további járőrszolgálatokat végezzen a szervezet Felnémeten, Felsővárosban és a város „zűrös” pontjain. Az ülést bár Mirkóczki Ádám polgármester összehívta ugyan, de egy nappal előtte váratlanul lemondta azt. Az indok szerint sem ő, sem Minczér Gábor és Farkas Attila alpolgármesterek, sem Földvári Győző önkormányzati biztos „nem ért rá levezetni az ülést”, márpedig négyükön kívül a jogszabályok értelmében más képviselő nem jogosult megnyitni az ülést. A hírek akkor arról szóltak, hogy Földvári Győző tanácsnok, önkormányzati biztos, bizottsági elnök a Balatonnal pihent ez idő tájt, de másnap már újra Egerben tartózkodott, ahogy Városházi információk alapján aznap a polgármester is a Dobó tér 2-ben tartózkodott fizikálisan, de akadt jobb dolga is, mint az egriek biztonsága.

Újabb összehívást kezdeményeztek, már a Kormányhivatal is beszállt a játékba

Az eset után Bódi Zsolt és képviselőtársa, Mirkóczki Zita egy zártkörű egyeztetésen vettek részt a Hivatalban, ahol Mirkóczki Ádám polgármester, Minczér Gábor alpolgármester és a városi rendőrkapitány volt jelen rajtuk kívül. Itt a mellett, hogy a polgármester kijelentette, hogy nem hajlandó összehívni a Közgyűlést választásig, egyeztetve az igényeket a városvezető ígéretet tett, hogy saját hatáskörben forrást csoportosít a rendőrség megsegítésére. Utóbb kiderült, a polgármester által erre a feladatra szánt néhány millió forint nagyjából semmire nem lett volna elég, sőt, a bővített járőrszolgálatot a város vezetése Felnémet és Felsőváros helyett „a turisztikailag frekventált városrészekbe” kívánta volna irányítani. Az első rendkívüli ülés lemondása után Bódi Zsolt ismét kezdeményezte az összehívást, amit a polgármester törvényei kötelezettségei ellenére sem tett meg azóta sem. Úgy tudjuk az ügy miatt a képviselő a Kormányhivatalhoz fordult, akik azóta írásban hívták fel Mirkóczki Ádám figyelmét, hogy kötelessége összehívni a Közgyűlés ülését és tartsa be a rá vonatkozó törvényeket.

Bizottsági ülés kellett volna, de Földvári Győző elnök nem gondoskodott a többségről

A polgármester által kitalált, hevenyészett látszatmegoldás – amiről fentebb írtunk – előfeltétele lett volna egy Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsági döntés. (Egyébként nem, mivel a polgármester amúgy is kénye kedve szerint csoportosítgat pénzeket ide-oda a költségvetésben, ezt is megtehette volna, ha akarja…) A bizottság ülését annak elnöke, Földvári Győző össze is hívta ma, szerda reggelre, ám az határozatképtelen lett mert nem volt jelen elegendő képviselő. Erről közösség oldalán Bódi Zsolt képviselő adott hírt ma reggel. Mint fogalmazott:

Mindenki számoljon el a lelkiismeretével, hogy egy ilyen fontos, hónapok óta húzódó, a lakosok biztonságát érintő helyzetet így kezelt!!! A polgármester 1 millió forintig írhat alá saját hatáskörben, plusz van 1,7 millió forint a költségvetésben erre a célra. Így összesen 2.7 millió forintot tudunk átadni a rendőrségnek a feladat ellátásának biztosítására! Ez igen kevés! A rendkívüli közgyűlési előterjesztésemben 20 millió forint átadását kértem, de mivel az összehívott rendkívüli közgyűlés elmaradt és az ismételten kért rendkívüli közgyűlés sem került összehívásra, nem tudta a testület megszavazni a javaslatot. Szomorú ezt látni, szomorú ezt megélni!!

Az önkormányzat Alapokmány szerint a bizottságok határozatképességéről annak elnöke kell, hogy gondoskodjon, tehát ebben az esetben Földvári Győző. De nem tette meg, így sajnos ismét csak sikerült gátat vetni a közbiztonsági helyzet megnyugtató rendezésének.

Földvári Győző listás képviselő, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke, intézményi ügyekért felelős önkormányzati biztos. Fotó: Eger Város Hivatalos Oldala
Érdekesség...

Földvári Győző 2019-ben összellenzéki színekben nyert listát mandátumot a Közgyűlésbe amikor alig 6 szavazattal kapott ki az Almagyar dombi körzetben ellenfelétől, Juhász Ádámtól. Földvári Győző második ciklusát tölti a testületben, elsőként Felnémeten indult 2014-ben, ahol az 5%-ot sem érte el a kapott szavazati száma de a baloldali pártok listájáról bejutott a testületbe.

Ezt követően 2019-ben ismét kikapott, de megint mandátumot szerzett a kompenzációs listáról, sőt, Mirkóczki Ádám polgármester kitüntetett figyelmét élvezve 2019 óta intézményi ügyekért felelős önkormányzati biztosként is tevékenykedik, havonta közel fél millió forintos fizetésért. 2023-ban pártja, a Demokratikus Koalíció kizárta soraiból mert megszavazta a NER-hez közel álló Eged Renátó személyét a Városgondozás Eger Kft. igazgatói székébe, illetve mert évek óta nem fizette a pártban kötelező tagdíjat.

A június 9-i választáson Földvári ismét nekifut a megmérettetésnek, harmadik alkalommal egy harmadik körzetben, ezúttal lakóhelyén, a Belvárosban. A polgármester által megalapított Civil Közéleti Egyesület színeiben áll rajtvonalhoz, az egyesület kompenzációs listáján pedig ismét befutó helyen áll - tehát nagy valószínűség szerint az októbertől felálló új testületben harmadjára is helyet kap majd Földvári Győző.